Default image

   

Conferinta EuroConstruct – 23 mai 2017

17.10.2017

Pe data de 23 mai 2017, dl Horia-Mihai Nicolescu a participat in calitate de vicepresedinte ASI si presedinte APROCOR la Conferinta EuroConstruct de la hotelul Radisson Blu din Bucuresti. Titlul prezentarii a fost:

SIGURANTA LA FOC SI CLADIRILE nZEB

 

1. SIGURANTA la foc – Cenusareasa domeniului de constructii din Romania ?

Afirmatia pare putin fortata dar pentru cei care cunosc bine domeniul si activeaza in cadrul lui pare absolut justificata. Este un domeniu de care lumea afla numai din cand in cand, cu ocazia diverselor acidente/incendii majore larg mediatizate.

Din pacate, protectia la foc este in Romania „Cenusareasa” noilor trenduri mondiale in constructii. Apare in prim-plan sporadic, cu ocazia unor evenimente nefericite si datorita numai mass-mediei, se face tevatura, o multime de personaje apar in diverse interviuri mai mult sau mai putin profesioniste, apoi tacerea se asterne din nou asupra subiectului… pana la urmatorul eveniment.

Nu vi se pare un scenariu cunoscut ? Aveti cumva impresia ca de la un incendiu major la altul s-au zguduit fundamentele domeniului de la noi ? Ca s-au facut schimbari majore in structura si departajarea responsabilitatilor domeniului sigurantei la foc ?  Aveti cumva senzatia ca principalii vinovati pentru actuala stare a acestui domeniu au „platit” cumva cu adevarat si, in locul lor, au venit altii, mult mai responsabili si pusi cu adevarat pe treaba ? Din pacate, raspunsul este un NU – care trebuie spus cu curaj si cu toata gura ! Dupa fiecare incendiu major din ultimii ani (Millenium, maternitatea Giulesti, cluburile COLECTIV si BAMBOO) s-a facut multa zarva in mass-media dar schimbari de fond, care sa convinga ca asemenea dezastre nu vor mai aparea in viitor, nu exista ! In absenta unor masuri radicale si reale in organizarea structurala a acestui domeniu, asemenea incendii se vor repeta in viitor, cu frecventa si efecte sporite !

Comparativ cu alte componente ale domeniului constructiilor din Romania, siguranta la foc (denumita mai nou „securitatea la incendiu”) este cu mult ramasa in urma fata de situatia din alte tari (unele chiar foste colege de „lagar socialist”). Cauzele sunt multiple si, printre cele mai importante, trebuie mentionata rezistenta la innoire a oamenilor domeniului. Daca adaugam la aceasta organizarea militara a structurilor din domeniu si faptul ca – la noi – inca se mai perpetueaza pozitia IGSU de „a fi peste tot”,  anormala si de „conflict de interese” (intrucat controleaza atat conceptul cat si executia si exploatarea domeniului) avem un tablou suficient de complet al motivatiilor esentiale.

2. Protectia integrala la incendiu trebuie sa fie eficienta si reala

Indiferent de tipul de cladire, o protectie integrala la incendiu trebuie sa fie eficienta si reala.

 

2.1. O protectie integrala la incendiu bine articulata, reala si eficienta, este mult mai mult decat suma cerintelor legale si ea inglobeaza trei directii de activitate:

1) Protectia structurala (pasiva) cu masuri care tin de cladire, de tip pasiv.

2) Protectia tehnica (activa) cu masuri care tin de sistemele tehnologice implementate, de tip activ.

3) Protectia organizationala (proceduri si instruiri), cu masuri care tin de implementarea in comportamentul oamenilor a unui concept coerent si eficient de securitate la incendiu, in scopul evitarii erorii umane. Aceasta directie reprezinta – de fapt – controlul eficientei implementarii primelor doua directii. Aici responsabilitatea ar trebui sa fie multipla: proprietar, asigurator, organe de control.

 

2.2. De ce siguranta la foc trebuie sa fie eficienta si reala si ce presupune aceasta ?

EFICIENTA este o problema conceptuala si depinde de:

1 – nivelul minim general acceptat si impus legal pe plan national, cu legatura directa dintre acest nivel si organizarea respectivei societati (concept economic, social, putere financiara, etc.).

2 – nivelul de exigenta al asiguratorului.

REALITATEA ei este o problema practica si depinde de:

1 – realizarea corecta a intregului concept proiectat, aprobat de organele abilitate.

2 – pastrarea functionalitatii permanente si perfecte in exploatare a acestuia.

 

3. Cum ar trebui abordata siguranta la foc in domeniul cladirilor nZEB ?

 

3.1. Dupa cum vedeti, siguranta la foc este un concept multidisciplinar, care imbina solutii atat din partea constructiva – a tehnologiei si materialelor de constructii, acolo unde, pe domeniul caselor din lemn, solutiile vin din partea APROCOR cat si din partea tehnologiei (materiale, tehnologii si sisteme proprii domeniului sigurantei la foc) si unde solutiile le aduce si le implementeaza in piata ASI.

 

3.2. Dupa ce am facut referire de cateva ori la ASI si APROCOR, se impune  explicarea rolurilor acestora. Apare astfel o dubla perspectiva simultana:

· cea a securitatii la incendiu – prin intermediul ASI – Asociatia pentru Securitate la Incendiu.

· cea a tehnologiei caselor pe structura din lemn – prin intermediul APROCOR – Asociatia Romana pentru Promovarea Constructiilor cu Tehnologii Rapide de Executie.

Desi aparent fara zone de interferenta, in cazul de fata, cele doua asociatii profesionale – ASI si APROCOR – pot conlucra in realizarea caselor nZEB oferind solutii complementare, care sa conduca impreuna la obtinerea unor rezultate cat mai performante.

 

3.3. Trebuie subliniat ca exista insa o asimetrie majora intre cele doua directii si anume:

· daca pentru tehnologia si materialele de constructii din domeniul caselor din lemn APROCOR mai avem de facut cate ceva pentru a atinge integral cerintele nZEB (si ma refer aici la transferul termic la acoperis si peretii exteriori) ne putem lauda macar ca:

· sistemul framing standard este categoric cel mai apropiat ca performante de nZEB si efortul financiar pentru atingerea parametrilor este este aici cel mai putin oneros

· aici am realizat totul singuri, prin conceptie romaneasca, cu standarde originale romanesti (5 editii dintre care una in franceza, toate recunoscute in Occident) si fara nici un sprijin din partea statului

· avem case extrem de performante vandute in toata Europa (din Spania pana in Norvegia)

· in schimb, pentru tehnologia domeniului sigurantei la foc (materiale, tehnologii si sisteme de securitate la incendiu) ne putem lauda, fara nici o ezitare,  ca suntem la nivelul actual mondial. In schimb, pretul este ca toate produsele sunt importate si totul se face, bineinteles si ca de obicei, fara nici un sprijin din partea statului. Explicatia rezida in faptul ca:

· nivelul inalt de tehnicitate implicat aici este greu de atins cu mijloace de tip „do it yourself”.

· solutiile nu sunt specifice caselor nZEB ci sunt comune tuturor cladirilor.

 

Aici se inscriu:

· Solutiile de termoprotectie si ignifugare pentru structuri (vezi casa EfdeN)

· Materiale de etansare ecologice

· Sisteme de stingere ecologice, in special pe baza de apa sau gaz Inergen

· Pastrarea unor atmosfere hipoxice la interior

 

Situatia actuala din Romania se caracterizeaza prin:

1 – O inertie mare in a construi case „clasice”, fara tehnologie moderna incorporata

2 – O mentalitate reticenta de a investi in securitatea la incendiu, datorita atitudinii gresite a asiguratorilor de la noi asupra acestui subiect si care are ca efect consecutiv si

3 – Obisnuinta nealocarii de sume suficiente pentru investitia initiala in securitatea la incendiu la o cladire

4 – O preocupare redusa acordata educarii oamenilor in perioada de exploatare in scopul formarii unei culturi organizationale proactive de securitate la incendiu, avand in vedere ca perioada de exploatare reprezinta circa 95% din viata unei cladiri, rezultand ca si pericolele de incendiu din aceasta etapa sunt cele mai mari

 

Solutia propusa ca optima pentru Romania, in aceasta perioada.

Avand in vedere cele de mai sus, sa incercam o comparatie intre cerintele nivelului sigurantei la foc din Romania si cele din SUA (ca sa luam extremele, pentru a evidentia mai bine diferentele si solutiile rationale si eficiente, posibil a fi aplicate la noi):

Aceasta abordare compensatorie a masurilor operationale in raport cu cele constructive si tehnice prezinta o serie de avantaje deloc de neglijat:

1 – sunt mult mai ieftine decat cele constructive sau tehnice.

2 – nu apar la inceputul investitiei initiale ci se aplica progresiv de abia in faza de exploatare (nu maresc costul initial al investiei).

3 – sunt proprii fiecarei situatii in parte, la nivelul de decizie al beneficiarului conducand la o adaptare eficienta a masurilor de siguranta la foc.

4 – sunt flexibile (adaptabile la modificarile interne si externe care pot aparea in timp). Astfel ele raman mereu “la zi” fata de solutiile constructive si tehnice care imbatranesc si se uzeaza fizic si moral, mentinand nivelul initial de protectie la foc si prelungind perioada de valabilitate a acestora.

Eficienta acestei abordari s-a vazut, comparativ, la cele doua incendii din cluburile COLECTIV si BAMBOO, unde diferenta a fost facuta de educarea echipelor interne in spiritual unei culturi active de securitate la incendiu.

4. In loc de concluzie

Dl Horia-Mihai Nicolescu este mai putin optimist in ceea ce priveste succesul implementarii Directivei in Romania si nu crede ca tipul de cladire (nZEB) „va prinde” si se va dezvolta foarte curand la noi. Vom produce – cu siguranta – cateva unicate performante (vezi casa EfdeN) dar de aici si pana la intrarea in productie de serie peste 3 ani (incepand cu anul 2020) este cale lunga.

Rezervele sale se refera in principal, la partea de constructii (APROCOR) si nu la cea de securitatea la incendiu (ASI) care este aceeasi si unde avem deja o experienta si referinte fara repros la talie mondiala si in ritmul tarilor dezvoltate.

Care ar fi aceste rezerve si motivatiile lor ?

· In primul rand este vorba despre pret – care este mai mare cu cel putin 15-20% iar acesta este un argument important pe piata imobiliara din Romania.

· Apoi, este vorba despre implementarea corecta a noilor tehnologii de constructie – care va ridica probleme, avand in vedere traditia noastra de a „indigeniza” si „romaniza” toate solutiile din afara, indiferent de domeniu. Impreuna cu principiul „lasa ca merge si asa” poate compromite iremediabil conceptul. Avem destule exemple in trecutul apropiat iar experienta APROCOR pe piata romaneasca indreptateste la aceasta afirmatie.

· De asemenea, este vorba despre traditia construirii la noi si reticenta nativa de masa la noile tehnologii aduse din afara care nu s-au dovedit mereu ca, in timp, aduc beneficiile scontate sau ca reprezinta un progres. La casele panelizate din lemn APROCOR temerile sunt legate de urmatoarele „clisee mentale”:

 

lemnul arde – exista tratamente ale lemnului care il fac sa ajunga in F90-F120, pe cand structurile din caramida „clasice” nu pot depasi, orice ai face, F30-F60.

durata de viata limitata – casele de lemn bine executate dureaza peste 150 de ani.

limitarea ca inaltime – construim familiale pana la maxim P+2E, am construit hoteluri si sedii de firme cu mai multe etaje in combinatie lemn cu beton sau cu structura metalica.

 

· Legat de punctul anterior, ar mai trebui spus ca tehnologiile de constructie devin din ce in ce mai sofisticate si, implicit, intretinerea acestor produse implica un nivel tot mai inalt de respectare a unor proceduri. Le Corbusier denumea profetic casele viitorului niste „masini de locuit”; ca si la orice masina, la aceste case vor trebui respectate cu strictete si la termen toate procedurile de intretinere, ceea ce nu ii caracterizeaza pe romani ale caror case traditionale nu necesitau decat o zugraveala din cand in cand si cu asta gata.

Diferenta de „cadenta” dintre noi si Occident este mare, a fost si nu cred ca va disparea in urmatorii 3-5 ani. De aceea, probabil ca – daca totul merge bine si nu ne vom confrunta cu alte lipsuri sau crize majore in anii viitori (care vor pune total in umbra locuirea nZEB) – acest concept se va putea implementa pe scara larga la noi peste cateva decenii.

 

Descarcati prezentarea in format PDF

Descarcati prezentarea in format PowerPoint