Comunicat ASI referitor la incendiul care a distrus pe 26 mai 2017 o clădire din comuna Dărăști, județul Ilfov

28.05.2017

COMUNICAT

Incendiul care a distrus pe 26 mai a.c. o clădire din comuna Dărăști, județul Ilfov, în care era depozitată o arhivă, a fost amplu relatat în presă și prezentat de televiziunile de știri, unele dintre ele transmițând evenimentul în direct.

Dar unele informatii transmise de reporterii de la fața locului au fost eronate, de natură sa dezinformeze opinia publică, între acestea fiind și acelea potrivit cărora:

Compania de arhivare care deţine depozitul investise recent într-un sistem performant antiincendiu, pe bază de gaz inert, dar care nu funcţiona în toată hala

sau

Clădirea era prevăzută cu sistem special de stingere pe bază de gaz, care însă nu a făcut faţă

Care este adevărul?

În teren există 4 hale: două vechi si neechipate cu sistem de stingere si doua noi echipate cu acest sistem. Incendiul a avut loc la una dintre halele vechi (neechipata cu sistem de stingere cu gaze inerte), consecintele fiind cunoscute.

Din stirile transmise de televiziunile prezente la fața locului se (poate) intelege insa ca incendiul a avut loc intr-o hală dotată/prevăzută cu sistem de stingere cu gaze, care - in pofida acestui sistem modern de stingere instalat - a ars pentru ca acesta nu a facut fata incendiului devastator declanșat.

Trebuie remarcat ca in interviurile luate, atat reprezentantul ISU București-Ilfov, dl. Daniel Vasile, cat si al beneficiarului, dl. director Stefan Ecxarcu, au avut comentarii corecte si pertinente asupra evenimentului si a desfasurarii acestuia.

Beneficiarul chiar a subliniat faptul ca incendiul nu ar fi putut avea loc in una dintre halele modernizate si echipate cu sistem de stingere (prin inundare/deversare de gaz inert). Informația eronată a aparut se pare doar în relatările televizate de la fața locului.

Acest eveniment este o nouă ocazie de a sublinia inca o data necesitatea echiparii acestui tip de cladiri cu sisteme performante de detectie si stingere cu gaz inert – singurele care pot oferi o securitatea reală la acest tip de evenimente.

Aceste sisteme de stingere sufoca incendiul in mai putin de un minut (prin reducerea continutului de oxigen sub limita de intretinere a arderii), nu produc deloc  degradari ale materialelor stocate din depozit si (in cazul gazului Inergen) sunt si perfect ecologice (atmosfera fiind chiar respirabila, dupa deversare !).

ASI – ca asociatie profesionala in domeniu - isi exprima, inca o data, determinarea de a prezenta corect publicului cauzele reale si consecintele nefaste ale unor nerespectări ale normativelor în domeniu si derapajelor fata de prevederile legale care conduc – la fel ca si in cazurile Millenium, maternitatea Giulesti, cluburile Colectiv si Bamboo – la pierderi materiale importante si/sau de vieti omenesti.

Deasemenea, tot ca si in cazurile anterioare, ASI repeta opinia sa potrivit careia:

In absenta unor masuri radicale si reale in organizarea structurala a domeniului securitatii la incendiu, asemenea incendii se vor repeta in viitor, cu frecventa si efecte sporite !

Din pacate, acest avertisment nu este, in continuare, luat in serios de catre factorii de decizie din domeniu.

Asociatia pentru Securitate la Incendiu

Pt. conformitate,